Hoop en zelfvertrouwen is een essentieel in een veranderingsproces. Ik krijg regelmatig cliënten die echt de noodzaak van veranderen wel inzien en willen. Super fijn! Maar waar het wringt is het vertrouwen OF ze het kunnen.

Zeker als een cliënt een paar negatieve ervaringen heeft is het van belang om daarbij stil te staan. Kortom: Hoe kun jij je cliënt helpen om weer meer hoop en zelfvertrouwen op te bouwen in zijn of haar eigen effectiviteit?

Eén methode is om je cliënt iets te laten vertellen over competenties op andere gebieden van het leven. Denk aan een sport of hobby of een speciaal talent. Met de volgende vragen haal je naar voren hoe iemand het deed en waarom het lukte:

  1. Hoe deed u dat?
  2. Hoe besloot u dat te doen?
  3. Hoe lukte het u dat te doen?

Hierna kun jij je cliënt uitnodigen om deze compententies toe te passen bij het bereiken van zijn doel. Zo leerde bij mij een cliënt met paniekaanvallen te ontspannen door zijn kennis van diepzeeduiken toe te passen als hij weer angstig werd.

Probeer het maar eens uit en kijk of dit bij je past.

Tot de volgende keer,

Christel klein Goldewijk, ChristelCare training en coaching

Is deze inspiratiemail ook interessant voor je collega(‘s)? Wil je de mail dan doorsturen? Nodig ze uit om zich onderaan deze pagina lid te maken. Dankjewel. 

PS1: Klik hier en kom naar onze gewaardeerde open trainingen.

PS2: Wil jij aan de slag met teambuilding of optimalisatie van de gesprekken met cliënten? Klik hier voor contact. 

     

info@christelcare.nl | Burgemeester Kehrerstraat 12 | 7002 LC Doetinchem |      06-19939229 | Algemene Voorwaarden | Disclaimer | © 2018 ChristelCare